CSD-Postojna

Dogodki

 

PRVO SREČANJE DNEVNIH CENTROV ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE PRIMORSKE REGIJEV soboto, 17. junija, sta prijetno poletno vreme in čudovita okolica Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Rak v Rakovem Škocjanu kar klicala po druženju in zabavi.

Otroci in njihovi spremljevalci iz dnevnih centrov za otroke in mladostnike iz Postojne, Kopra in Idrije smo se že dopoldan zbrali pred domom Rak. Pozdravit sta nas prišli tudi direktorici Centrov za socialno delo, iz Kopra gospa Tjaša Rodman in iz Postojne gospa Patricija Može. Naše druženje smo pričeli s spoznavno igro, skozi katero so otroci vzpostavili prvi kontakt s svojimi vrstniki iz drugih centrov. Otroci so se nato razdelili po naključno izbranih skupinah ter pričeli z igrami. Svoje spretnosti, predvsem pa sposobnosti sodelovanja in povezovanja, so pokazali v različnih igrah - štiri v vrsto, tek s podlogo, hoja s hoduljami, vzemi iz vedra, slepi slalom, vlečenje vrvi in bowling.

Kasneje nas je prijetno utrujene v jedilnico zvabil mamljivi vonj kosila, ki ga je pripravila kuharica iz CŠOD Rak, posladkali pa smo se z dobrotami, ki smo jih spekli v dnevnih centrih.

Tako okrepčani smo bili pripravljeni na tekmovalni del. Otroci so se pomerili v treh igrah, štiri v vrsto, tek s podlogami ter vlečenje vrvi. Ker pa je bil rezultat neodločen, sta se prva in druga ekipa pomerili še v bowlingu. Vzdušje med tekmovalci, sploh pa med navijači, je bilo povsem primerljivo s tistim na pravih tekmah. Zmaga je na koncu pripadala dnevnemu centru iz Idrije, ki pa smo se je veselili vsi, saj še kako drži olimpijski moto: »Važno je sodelovati, ne zmagati!«

To je bilo prvo srečanje dnevnih centrov za otroke in mladostnike, zagotovo pa ne zadnje, saj se bomo potrudili, da postane tradicionalno. Vsi smo preživeli čudovit, športno aktiven dan. Spletla so se nova poznanstva, prijateljstva in simpatije. Držimo pesti, da se nam drugo leto pridružijo tudi otroci in zaposleni iz dnevnega centra Ilirska Bistrica in Nova Gorica.


Dogodek so z drobnimi pozornostmi za otroke podprli Pivka perutninarstvo d.d., Zavarovalnica Sava d.d. - poslovna enota Postojna; Zavarovalnica Triglav d.d. – območna enota Postojna, Adriatic Slovenica d.d. – poslovalnica Postojna, Pami d.o.o. – trgovina Paprika Postojna, Papirnica Scripta s.p. Postojna in Telekom Slovenije d.d. – center Postojna. Za to prijazno gesto se prav vsem iskreno zahvaljujemo!

 

Tekst: Vanja Kovač

Foto: Jana Matičič

 
 

Prijetno druženje otrok iz dnevnega centra ob zaključku šolskega leta

Barčico, na kateri smo skupaj pluli v šolskem letu 2015/2016, smo varno pripeljali do pristanišča. Še nekaj dni in privezali jo bomo v pristan, kjer nas bo zvesto počakala do prvega septembra.

Veliko zgodb se je nabralo v tem letu, večinoma  takšne vesele in polne otroške radosti.  Zgodbam, ki  se niso začele tako obetavno pa smo pomagali in jim s skupnimi močmi napisali lepši konec.  Mislimo, da nam je kar dobro uspelo.

Da pa bi bili zadnji šolski dnevi še bolj sproščeni in uvod v počitnice še lepši, smo se v petek, 10.6., odpravili na druženje na posestvo Grad Prestranek. Tudi z meteorologi smo podpisali prav posebno pogodbo ter dopoldanske sive oblake in dež začasno poslali drugam.

Ob prihodu na posestvo nas je tam že čakala prijazna gospa Valerija, ki nas je popeljala na zanimiv, predvsem pa poučen sprehod po celotnem kompleksu. Za naše brbončice in žejo sta poskrbeli prostovoljki Vita in Sabina. Islandski konjički so uživali, ko smo jih krtačili in čistili. No, če smo čisto iskreni, so ob tem še bolj uživali otroci. Sledile so družabne igre, kjer so se razvnele tekmovalne strasti. Kar težko se nam je bilo raziti in zaključiti takšen prijeten popoldan.

 

V dnevnem centru pa bo tudi med poletnimi počitnicami zanimivo in potrudili se bomo, da bo program naših aktivnosti karseda raznolik. Za podrobnejši program naših počitniških aktivnosti pokukajte na naš facebook profil ali na spletno stran občine Postojna.

Želimo vam razigrane, brezskrbne in varne počitnice!

Projekt sofinancira:

                    


      


 
 

Praznično vzdušje v dnevnem centru

V Dnevnem centru za otroke in mladostnike smo to jesen in zimo pridno zavihali rokave. Glavna skrb je še vedno šola. V času, ki je namenjen učni pomoči se trudimo, da naredimo naloge, se učimo in s skupnimi močmi premagamo kakšno manjšo ali večjo težavico. Skupaj se veselimo šolskih uspehov. In skupaj smo tudi takrat, ko je težko, saj vemo, da smo tu, da si stojimo ob strani.
Ko so vse obveznosti za šolo opravljene se preselimo v ustvarjalni svet. Iz naše »delavnice« so letos prišle prikupne sovice, novoletni okraski, novoletne voščilnice, svečniki, rože iz DAS mase, vazice, magnetki… S temi izdelki smo se v novembru in decembru predstavili na mestni tržnici, kjer smo zbrali kar nekaj prostovoljnih prispevkov. Za nagrado in vzpodbudo smo za otroke, ki so redno vključeni v center, 12. decembra organizirali izlet v Koper. Najprej smo se okrepčali s pico nato pa odšli v kino. Po koncu kino predstave smo se sprehodili do centra Kopra in ob obali popili vročo čokolado. Ko se je stemnilo, smo si lahko ogledali čarobno razsvetljeno mesto ter se polni lepih vtisov zvečer vrnili domov.

Da se trudimo po svojih najboljših močeh pa je slišal tudi Dedek Mraz, ki nas je obiskal 22. decembra. V našo družbo smo povabili tudi starše. Posladkali smo se s presnimi kroglicami, ki so jih naredili naši otroci in čokoladnim pecivom. Za vzdušje na prireditvi je poskrbela skupinica mladih glasbenikov iz Postojne – Vital na kitari, Anže na bobnih in Nejc na kontrabasu. Ko je Dedek Mraz razdelil darila in se za eno leto poslovil od nas, so na svoj račun prišli glasbeni talenti dnevnega centra. Vsi otroci so se namreč preizkusili v igranju inštrumentov in ob tem neizmerno uživali.


Program sofinancira:


              
 
 
 

Otrokom in mladostnikom smo popestrili "krompirjeve počitnice"

V šolskem letu 2015/2016 je v tednu od 26. do 30. oktobra prvič onemel šolski zvonec. Vrvež na šolskih hodnikih je potihnil in otroci so odšli na zaslužene počitnice. Za tiste, ki so si zaželeli družbe in aktivnosti tudi v tem času pa smo poskrbeli v Dnevnem centru za otroke in mladostnike v Postojni. In ker dober glas seže v deveto vas, sta se otrokom iz občine Postojna pridružila celo njihova vrstnika iz Kopra. Bilo je zabavno, športno, ustvarjalno in po slastnih piškotkih dišeče.
V začetku tedna smo imeli kuharsko delavnico kjer smo se naučili, kako se pripravi slastne kokosove piškote. Ker je bila pred nami noč čarovnic smo izrezovali buče. Nadeli smo jim zanimive obraze, ki so postali še bolj strašljivi, ko smo prižgali svečke. Natančnost, mirne roke in vztrajnost smo preverjali na lokostrelstvu, ki nam ga je omogočil lokostrelski klub MINS iz Postojne. Za zdravo dozo adrenalina in tekmovalnosti pa se zahvaljujemo Bowling Epicentru Postojna, kjer smo imeli pravi turnir. Teden smo zaključili z ustvarjalno delavnico poimenovano »Recikliranček«. Iz odpadnih materialov, ki sicer končajo v kontejnerju, (pločevinke, kozarci za vlaganje…) smo izdelovali unikatne izdelke ter jih polepšali z dekupaž tehniko.
Spletla so se nova poznanstva in prijateljstva, ki so zagotovo najboljši nadomestek mobilnih telefonov in računalniških igric. Še se bomo srečali!

    
Program sofinancira:

       
 
 

Počitnice v Dnevnem centru za otroke in mladostnike Postojna


 

V zraku je že vonj po jeseni in samo še nekaj brezskrbnih dni čaka šolarje do začetka novega šolskega leta. Med počitnicami se otroci prepustijo igri in druženju s prijatelji. Marsikateri od njih pa tudi v počitniških dneh pokuka v naš Dnevni center za otroke in mladostnike v Postojni.

 Če je med šolskim letom na prvem mestu šola in z njo povezane dejavnosti, pa se med počitnicami tu odvijajo bolj sproščujoče aktivnosti. Med letošnjimi poletnimi počitnicami smo se družili ob izdelovanju svečnikov iz umetne gline, pozvonili na zvonček želja pri koči Mladiki na Pečni rebri, barvali na različne podlage in  vmes  klepetali o tisoč in eni stvari.  Imeli smo turnir različnih družabnih iger, najbolj pa nas je pritegnila tombola. Kuharske in slaščičarske spretnosti smo pokazali pri peki palačink, pripravi tiramisuja, čokoladnih mafinov, s katerimi smo se potem tudi posladkali. Najbolj  nam bo zagotovo ostal v spominu izlet v Park vojaške zgodovine v Pivki, na katerega smo se podali v torek, 25. avgusta.


       

 
 

Zaključni izlet Dnevnega centra za otroke in mladostnikePred poletnimi počitnicami, 29. maja 2015, smo se ob prelepem sončnem vremenu odpeljali na Planino pri Ajdovščini. Naš prvi postanek je bil v Budanjah, kjer nam je prijazen gospod pokazal svoje živali. Otrokom so bili najbolj všeč konji, tisti, ki zrastejo v višino največ 120 cm, t. i. poniji. Pot smo nadaljevali in prispeli na kmetijo, kjer smo se do sitega najedli rdečih češenj kar v češnjevem sadovnjaku. Seveda smo jih nekaj nabrali tudi za domov. Po končanem obiranju češenj so nas domačini prijazno postregli še z domačim češnjevim zavitkom. Ker smo bili pridni, smo si v Ajdovščini privoščili še pico in zares siti odšli domov.


Program sofinancira:
   
 
 

Dobrodelna akcija v Vrtcu Postojna

Zaposlene Dnevnega centra smo se v sredo, 6. maja 2015, skupaj z direktorico Patricijo Može sestale v Vrtcu Postojna. V tednu prostovoljstva v mesecu aprilu je namreč vrtec v sodelovanju s starši otrok in zaposlenimi v vrtcu organiziral zbiralno dobrodelno akcijo, v kateri so zbirali hrano, papirniški material, čistila in podobno. Po kratkem sestanku z ravnateljico vrtca in njenima pomočnicama smo delavke Dnevnega centra prevzele darilne pakete. Zahvalile smo se in si zaželele še naprej uspešno medsebojno sodelovanje.                                


Program sofinancira:
    
 
 

Obisk ministrice

07.04.2015
OBISK MINISTRICE dr. ANJE KOPAČ MRAK NA CSD POSTOJNA

V torek, 7.4.2015 nas je na CSD Postojna obiskala ministrica dr. Anja Kopač Mrak. Vsebina obiska je bila namenjena odprtju svetovalne pisarne društva Projekt Človek (nevladna, humanitarna, neprofitna in strokovna organizacija, ki izvaja program za samopomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti). Pisarna bo za uporabnike odprta vsako drugo in četrto sredo v mesecu med 8. in 16. uro.


Z ministrico smo nadaljevali pogovore v naši sejni sobi, kjer smo ji predstavili problematiko na socialnem področju v občini Postojna ter potek in organizacijo dela na CSD Postojna. V pogovoru smo so dotaknili tudi problematike velikega obsega birokratskega dela na centrih, kadrovske šibkosti ter napovedane reorganizacije centrov.
Pozdravili so jo tudi otroci Dnevnega centra za otroke in mladostnike Postojna. Sledila je tiskovna konferenca in kratko soočenje s kolektivom CSD Postojna.

 
 

Bronasti znak civilne zaščite

05.03.2015

V četrtek 5. marca je v Divači potekala podelitev priznanj ob dnevu Civilne zaščite. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije je bronasti znak Civilne zaščite podelil tudi Centru za socialno delo Postojna kot priznanje za požrtvovalno in uspešno delo pri odpravljanju posledic naravnih nesreč v letu 2014.

 
 

Srebrno priznanje

20.06.2014
Župan Občine Postojna je Centru za socialno delo Postojna podelil »SREBRNO PRIZNANJE« občine Postojna za leto 2014, za požrtvovalno pomoč ljudem v stiski v času žledoloma in poplav na področju občine Postojna.
 

Postojna:


Uradne ure:
pon:
8:00 - 12:00 |
13:00 - 15:00
sre:
8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00
pet: 8:00 - 12:00

Naslov:
Novi trg 6, 6230 Postojna  
PTC Primorka  
3. nadstropje
Telefon:
05 700 12 00
 

Pivka:


Uradne ure:
sre: 14:00 - 17:00

Naslov:
Kolodvorska 5, 6257 Pivka  
pritličje
Telefon:
05 757 02 00